Драгомира Паскова „Повечето ми мечти са се сбъднали, макар за някои да е отнело повечко време…”

  Разговор на Радостина Кондева-Костова с Драгомира Паскова, директор на компанията Rise To Lead

Живеем във време, когато всичко е на САМОобслужване. Всичко е центрирано около “МОЯТА ОСОБА” и фокусирано върху „АЗ”. В общество обсебено от „СЕБЕ СИ”, бълващо негативни новини и поставящо другите по-долу от „МЕН”. Затова хората, които се отличават, които всички запомнят и чието присъствие е винаги добре дошло, са хората като Драгомира Паскова – хора, които те подкрепят (на дела), които те изслушват (въпреки, че знаят какво ще кажеш), които помагат НА ДРУГИТЕ да израстват.

Драгомира ПасковаРадостина Кондева-Костова: Драгомира, какво е за Вас успеха?

Драгомира Паскова: Успехът е относително понятие и за всеки човек и различно! За мен това е да се чувствам удовлетворена от постигнатото в професионален и в личен план като разполагам с времето си.

Р. К.: Вие сте завършила първото си висше образование в Швейцария – Международен Туризъм и Хотелиерство. Защо не разгърнахте кариерата си в тази посока?

Драгомира Паскова: Още в края на първата година от обучението ми стана ясно, че за да се изкачиш до най-горното ниво на управление в най-първокласните световни вериги хотели отнема страшно много време, независимо колко си добър в уменията си. Самата мисъл, че трябва да изтърпиш един куп предизвикателства, за да може след двадесетина години може би да заслужиш титлата GM (General Manager), ме накара сериозно да преосмисля ситуацията. Въпреки това завърших, тъй като по това време имахме семеен туристически бизнес и аз имах възможността да приложа теорията на практика. Не съжалявам за нищо. Швейцария ми даде страшно много – от безценни приятелства, пътувания, работа с хора от различни култури до разширяването на мирогледа ми за живота като цяло.

Р. К.: Вие сте съосновател на компанията Rise To Lead – компания, която се фокусира в личностното и бизнес израстване. С какво Вашите тренинги и обучения се различават от това, което се предлага на пазара?

Драгомира Паскова: Благодаря за този въпрос. Основахме Rise To Lead, заедно с моя бизнес партньор, Цветана Търговска в Лондон, но работим и във Великобритания и зад граница. Нашите тренинги включват личен опит, т.е. от опит какво наистина работи добре. Не налагаме нашето мнение на никого. Не сме от тези, които ще ви кажат: „Следвайте тези и тези стъпки и СЪС СИГУРНОСТ на 100% ще пожънете успех в следващите 30 дни!” Напротив, всеки сам преценява какво да вземе като информация и как да приложи наученото от тренинга.

Р. К.: Как бихте описали себе си?

Драгомира Паскова: Като човек, който обича да експериментира и отправя предизвикателства към себе си.

Р. К.: Кои са качествата, които най-много харесвате във Вас самата?

Драгомира Паскова: Няколко са. На първо място е точността, все пак съм живяла в Швейцария (смее се). Обичам да съм точна с хората и очаквам от тях същото, което невинаги се случва разбира се! Толерантен и търпелив човек съм, но прекрачи ли се границата, връщане назад няма! Също така съм лоялен приятел, умея да изслушвам внимателно и да пазя тайни (усмихва се).

Р. К.: Кои са качествата, които не си харесвате?

Драгомира Паскова: Като цяло си се харесвам (смее се)! Може би това, което не ми допада е, че съм прекалено критична (най-вече към мен самата), но работя по въпроса!

Р. К.: Кои са качествата, които най-много цените у другите и кои са тези, които не толерирате?

Драгомира Паскова: Искреността е качеството, което най-много ценя у другите, а това което не понасям е лицемерието.

Р. К.: Какъв талант бихте искали да притежавате?

Драгомира Паскова: Да пея, но така че да е приятно за ухото (смее се).

Р. К.: Какво обичате да правите в свободното си време?

Драгомира Паскова: Обичам да чета, да пътувам и да прекарвам време със семейството си.

Р. К.: Кои са нещата, които Ви радват?

Драгомира Паскова: Радват ме малките, дребнички неща, които всъщност са от гигантско значение! И разбира се хората, които са скъпи за мен да бъдат здрави и щастливи (усмихва се).

Р. К.: Какво би Ви изкарало извън равновесие?

Драгомира Паскова: Не съм човек, който лесно излиза извън релси. Мога да кажа обаче кое искрено ме дразни в хората – когато имат потенциал за развитие, но понеже са мързеливи, са безразлични, стоят безучастни и се носят по течението!

Р. К.: Имате ли мото или принцип, по който се ръководите в живота?

Драгомира Паскова: Разбира се! Той важи както за работа, така и за лични взаимоотношения: “Разберете какъв е желаният краен резултат и го използвайте като отправна точка на плана ви за действие!”

Р. К.: Какво бихте направили различно, ако можехте да върнете времето назад?

Драгомира Паскова: Не обичам да се връщам назад. Вярвам, че за всичко случило се в миналото е имало причина и изборът, който сме направили тогава е бил най-правилният!

Р. К.: Кое е мястото, без което не можете?

Драгомира Паскова: Не съм сантиментална относно места, адаптивен човек съм (усмихва се). За мен са важни хората, с които споделям определените места.

Р. К.: А има ли неща, без които не можете?

Драгомира Паскова: Разбира се, това са семейството ми, слънцето и морето, все пак съм морско чедо (смее се).

Р. К.: За какво мечтаете?

Драгомира Паскова: Постоянно мечтая за нещо и смело мога да заявя, че повечето ми мечти са се сбъднали, макар за някои да е отнело повечко време, но с труд и постоянство нещата се случват! От малка мечтая да обиколя света с любимите за мен хора и съм убедена, че и това ще стане реалност!

Р. К.: На кого се възхищавате?

Драгомира Паскова: Възхищавам се на хората със силен дух, упоритост и постоянство, които никога не се предават!

Р. К.: Кой е най-яркия Ви учител?

Драгомира Паскова: Постоянно се уча, от всичко и от всеки! Хубаво е човек да знае 2 и 200, за да може да реагира адекватно в различни ситуации.

Р. К.: Какво бихте направили, ако имахте суперсила, за да бъде света съвършен?

Драгомира Паскова: Бих премахнала злобата, алчността и лицемерието.

Р. К.: Какво бихте посъветвали младите хора?

Драгомира Паскова: Бих посъветвала не само младите, а всички хора да бъдат смели в решенията си, да бъдат любознателни и да работят върху обогатяването на същността си ежедневно и не на последно място да имат самочувствие на вече успели хора! Знанията и уменията са безценен капитал, който би ви извадил от най-различни ситуации, затова инвестирайте в себе си!

Р. К.: Какво Ви е отношението към парите?

Драгомира Паскова: Парите са средство за осъществяване на мечти и цели. Хубаво е да ги има, но не на всяка цена! И тук ще ви споделя една еврейска мисъл, която прочетох наскоро и много ми допадна: “Всички се оплакват от липсата на пари, а от липсата на ум и знания – никой!”

Р. К.: Разкажете интересна случка от вашата практика.

Драгомира Паскова: Любознателните хора винаги са ми били слабост и веднага се сещам за Саманта – много мила и елегантна китайка, едно от момичетата, които обучавахме в Китай. Впечатли ме с това, че беше безкрайно любознателна, знаеше къде е Европа, дори България (смее се). Мечтата на Саманта беше да отиде в Париж и да научи френски, за да стане дама и да се занимава с дизайн на дрехи. Към днешна дата това не е особено впечатляващо, но случката е от годините, когато Китай все още беше слабо развитата далечна страна, където 95% от хората не бяха излизали извън града, в който живеят, а Интернет беше пространствено понятие! Разказвам ви тази история, защото тя е пример за това, че когато човек има стимул и желание, намира начин!

Р. К.: Драгомира, благодаря. Беше ми изключително приятно да запозная аудиторията с Вашата личност.

Драгомира Паскова: И аз Ви благодаря за вниманието. Останете със здраве и дерзайте по пътя към по-доброто ви “АЗ”.

Visit YourSuccessStore today!

Оставете Вашия коментар чрез:

Loading Facebook Comments ...

Споделете вашето мнение

Вашият коментар *

No Trackbacks.