Какво наранява взаимоотношенията ви с вашата половинка?

  

взаимоотношенията с вашата половинкаПочитател задал следния въпрос на Олимпийски медалист: ”Защо толкова много Олимпийски атлети жертват кариерите си, образованието си, живота в бъдеще за шанса да спечелят златото?” „Аз не мога да си представя да се откажа от всичко това” – допълнил той. Добър въпрос. Защо атлетите правят жертви, понасят болка, насилват телата си над лимитите им… и изпускат други възможности? Отговорът: Те така искат. И защо го искат? Защото си заслужава.

Физическото здраве не е само обогатяване на храната ни с хранителни добавки, които укрепват здравето, повече упражнения и повече плодове и зеленчуци. То е още и ИЗВАЖДАНЕ на елементи, които НЕ са в унисон с нашата цел. Бихте ли се нарекъл „здрав”, ако най-редовно ходите на спорт, но продължавате да пушите и да се храните в ресторанти за бързо хранене?

„Вашите взаимоотношения с половинката ви – казва Морт Фъртел – са като физическото здраве. Ако искате да сте успешен, трябва да СПРЕТЕ да правите някои неща, които са нездравословни за вашата връзка. Възобновяването на отношенията е като да тренираш за златен медал. Изисква 2 вида отдаденост. Отдаденост да правиш някои неща и отдаденост на това да ИЗБЯГВАШ да правиш други.

– Да избягвам да правя какво? – може би ще попитате. Много са, но засега вашата задача ще е да изберете само едно ПО ВАШ ИЗБОР. Какво е това едно нещо, което ако не го правите би подобрило връзката ви? Какво едно нещо, което правите е нездравословно за взаимоотношенията ви? Изберете си едно – съветва Морт Фъртел – и почнете да НЕ ГО ПРАВИТЕ от днес.

Не сте сигурни кое да изберете? Задайте си следните въпроси:

 • Партньорът ви притеснен ли е от емоционалната ви връзка с някой друг?
 • Вашият партньор чувства ли, че отделяте по-голямо внимание на телевизора или компютъра, отколкото на него/нея?
 • Дали вашата близост с някой друг човек пречи на потенциалната близост, която бихте имали с вашия партньор? (физическа или емоционална).
 • Партньорът ви чувства ли се некомфортно от отношенията ви с майка ви, баща ви, брат ви, сестра ви? Отделяте ли прекалено много време и енергия за работа, ходи или специфичен човек?

Ако отговорът ви е „не”, то най-вероятно трябва да се замислите по-дълбоко. Сигурни ли сте, че отговорът ви е „не”?

Направете си услуга. ЗАДАЙТЕ НА ПАРТНЬОРА СИ същите тези въпроси. Обзалагам се, че ще бъдете изненадани от отговорите. Ако не можете да се сетите за нищо, което да престанете да правите, което би подобрило връзката ви, обзалагам се, че половинката ви може да предложи нещо. Попитайте я!

Тами (името е променено) дойде при мен – продължава Морт Фъртел – за персонална консултация, защото тя се чувстваше некомфортно от отношенията, които нейния съпруг Анди (името е променено) имаше с една от колежките в работата му.Тами беше убедена, че не е на сексуална основа, но начина, по който съпруга й и колежката му се смеят и понякога докосват я караха да чувства посегателство към нея. Попитах Тами дали е говорила със съпруга си за това.

– Не – каза тя – защото знам какво ще каже.
– Какво ще каже? – попитах.
– Ще каже, че съм луда и че няма нищо между тях. Но между тях СЕ случва НЕЩО – продължи Тами – макар и да не е секс.

Помолих Тами да говори със съпруга си въпреки всичко. Тами излезе права. Разговорът им протече точно както тя беше казала. Тогава аз помолих за среща с Анди и той се съгласи. Говорих насаме с Анди. Каза, че са само приятели. Попитах Анди какво най-много харесваше в отношенията му с тази колежка. Както предполагах, Анди отговори:

– Забавляваме се. Когато сме заедно се смеем.
– Харесва ли ти да се смееш? – попитах.
– Да, от време на време трябва отпускане. У дома и когато работя нещата са толкова сериозни!
– Някога, когато си с Тами, закачате ли се, шегувате ли се?
– Не, с нея не сме така.
– Но звучи така, като ти да имаш нужда от това в живота си – казах.
– Имам, но не го получавам вкъщи – каза Анди.
– Анди, ти не го получаваш вкъщи, защото нямаш нужда от него, когато вече си си у дома. „Приятелката ти” от работата е задоволила тази твоя нужда вече… и съпругата ти се чувства предадена. Ти си й бил емоционално неверен – обясних аз.
– Би ли искал да си свързан с Тами и да се забавляваш с нея, както с твоята Х? – попитах.
– Разбира се, но не се получава с Тами.
– Не се получава с Тами, защото нямаш нужда да се получава с нея. Създай нуждата и ТИ ще го направиш да се случва – предложих аз.

Убедих Анди да отслаби отношенията си в работата и да създаде нуждата от забавления в живота му да бъде задоволявана НАЙ-ВЕЧЕ от неговата съпруга. Проработи. И само тази малка корекция трансформира брака им. Между другото чух от Анди, че бракът на другата жена също бил трансформиран. Тя по същия начин е задоволявала такава нейна нужда с Анди, ограбвайки от себе си и от съпруга си възможността да са във връзка.

Да се откажете от всяко едно от следните би могло да подобри отношенията ви:

 • приятелство (с човек от същия или другия пол), от което вашият партньор чувства, че сте му емоционално неверен
 • флиртуване
 • гледане на телевизия/ стоене пред компютъра
 • хоби или интереси
 • неща, които казвате
 • изключително дълги часове работа

Това може да е голямо предизвикателство. Колкото трудно е да започнеш нещо ново, обикновено е много по-трудно да пречупиш стар навик.

Вие как мислите?

Ето още един въпрос, който Морт Фъртел задава и който за всеки може да има различен, но еднозначен отговор: За кое бихте съжалявали повече – да се откажете от поведение, което пречи на възможността ви да сте свързани с вашия партньор или да се откажете от това да имате здрава връзка?

Мисля, че си заслужава да се борите само за „златото” във вашите взаимоотношения. Желая ви от сърце много златни моменти.

Цветана Търговска

Visit YourSuccessStore today!

Оставете Вашия коментар чрез:

Loading Facebook Comments ...
 1. Незнам за вас,но лично аз се боря за един такъв златен медал във взаимоотношенията :)би било хубаво да има хармония,НО… идва и голямото НО-в това забързано ежедневие,все по малко хора обръщат внимание на нуждите в комуникацията си,във връзката…ако нещо не е както трябва просто следва край ….Надявам се да дорастнем,да се вглежда ме в нас самите и нуждите на любимите ни хора 🙂

 2. Мисля, че мога да имам и двете – и златото и другото, жертвите не винаги са уместни, особено ако ги прави само единият. И макар да съм съгласна, че е нужно да се работи за златото, това не бива да става ‘на всяка цена’.

 3. NownessKatina

  Цвети, прекрасна, отново споделяш ценни мисли и опит по важна тема, в която се пресичаме. Споделих цитат от статията ти тук, дано е по начин, който ти допада: http://www.facebook.com/photo.php?pid=104303&id=109846189079750&saved#!/photo.php?fbid=115256378538731&set=a.110052429059126.12664.109846189079750

Споделете вашето мнение

Вашият коментар *

No Trackbacks.