Никой не иска твоят съвет!

  Маркетинг на себе си

marketingМислим си, че знаем какво е „Маркетинг“, но това което вярвам всички единствено ни интересува е „Какво работи за мен?“

Нека кажа това предварително. В дипломата ми за висше образование не пише Магистър – специалност „Маркетинг”. В тази връзка, поднасям искрени си адмирации към всички мои приятели, които работят всеотдайно и професионално в тази област.

Това, което ще споделя с вас е моят опит и моите наблюдения, описани по лесен за разбиране начин.

Познавайки собствените си странности и особености, работещият за нас Маркетинг може да доведе до много добри резултати, дори в ситуации, които са трудни и критични.

„Да съветваме и обучаваме някого ни кара да се чувстваме добре – казва Tom Schreiter – Кара ми да се чувстваме важни.

Обаче, повечето хора не искат съветите ни. Защо? Защото всички ние не искаме да се променяме. Имаме си зона на комфорт. Така взимаме и настоящите си решения. Не искаме да правим неща извън зоната ни на комфорт… и най-добрият съвет на света ще бъде игнориран, ако те кара да се чувстваш неудобно или засрамен.“

А и каква е връзката на това кой иска нашият съвет или не, с Маркетинга?

Телевизионни и кино звездите ни „съветват“ с какъв шампоан да мием косата си… за което, заслужено, им се плаща.

Повечето хора съветват, препоръчват, насочват приятелите си, колегите си, познати (и дори непознати) къде и с какво да отидат, къде и как да харчат парите си, как да реагират…

Повечето хора, правят маркетинг всеки ден, но просто не получават възнаграждение за това.

Ето какво е нужно според мен, за да правите успешен маркетинг (т.е. съветите ви да бъдат следвани) и да ви се плаща.

Знайте точно какъв искате да бъде крайния резултат.

Прецизно и до детайли бъдете наясно какво искате да видите на края. Ако пишете знайте каква точно стойност искате да дадете на читателя.

Една професионална балерина не излиза на сцената, мислейки си „Като засвирят музиката ще започна да танцувам и… както дойде“! Тя е видяла (и вижда) съвършеното движение предварително.

Престанете да се интересувате какво мислят хората за вас.

Наистина ли? Наистина!

„Бъдете смели. Бъдете различни. Бъдете невероятни. Оставете хората да си мислят, че сте луди – пише Randy Gage по този повод – Някои хора ще ви завиждат. Други ще се опитат да ви атакуват и да саботират усилията ви. Вие не можете да живеете живота на хората, които ви мразят. Те дори не мразят вас. Те мразят самите себе си, защото не им стиска да правят това, което вие правите и насочват това си разочарование към вас. Обичайте ги и ги оставете да израстват.“

Интересувайте се от тях.

Отново – НЕ от това, какво ТЕ мислят за ВАС. Вие се интересувайте от тях самите.

Интересувайте се искрено от вашата аудитория (без значение дали е 1 човек в стаята или 2 000 души в залата). Опознайте ги. Усетете ги. Слушайте ги.

“Напомням си всяка сутрин, че нито едно от нещата, които ще кажа днес няма да ме научат на нищо. Така, че ако искам да науча, трябва да го направя, чрез слушане.“ Larry King

Въпрос: Кого познавате, който прави добър маркетинг? Споделете вашите стратегии в секцията за коментари по-долу.

С обич и пожелания за успех,

Цветана

P.S. Ще се радвам да сме във връзка. Ако искате свържете се с мен и ТУК.

Visit YourSuccessStore today!

Оставете Вашия коментар чрез:

Loading Facebook Comments ...
 1. Аз ще споделя една история от моята практика. Бях първият служител, след прекия ми мениджър, назначен в ново-стартиращия отдел „Продажби“ на една от големите български компании, които предлагат услуги в сферата на интернета и цифровата телевизия. Заедно с мен препоръчах във фирмата да бъде назначен и един мой приятел. И така започнахме да разработваме отдела, чийто продажби се осъществяваха чрез директен маркетинг, в жилищни сгради, офис сгради и т.н. В началото нещата не вървяха. Общо взето всички потенциални клиенти или нямаха нужда от нашите услуги, или към момента на предлагане нямаха такава нужда, тъй като имаха действащи договори. И така след няколко непродуктивни седмици с моя приятел започнахме да мислим, по какъв начин да раздвижим нещата. Започнахме да обсъждаме различни варианти. И достигнахме до решението, че от такъв тип услуги ще имат нужда хората в новопостроените жилищни сгради или такива, които се изграждаха в момента. И това се оказа правилната стратегия. Нещата тръгнаха във възходяща посока и отделът беше разработен сполучливо.

 2. Само едно допълнение. Винаги трябва да мислим не за продажбата, а за това от какво има нужда клиента.

 3. „…Обаче, повечето хора не искат съветите ни. Защо?“
  – тъй като в голямата си част са садомазохисти
  (искат да се мъчат, а с неудачните си действия да мъчат околните)
  За да се преодолее в ход трябва да влезе персоналната манипулация (минимизиран модел на принципите на обществената манипулация)т.е. не да казваш на човека какво да иска, а да го накараш да иска това което предлагаш – бавна и мъчителна процедура, която е обоснована за реализация (с доста сигурно мултиплициране)на стока, услуга или съвет с финал – сериозна печалба. Имайки представа за нивото и капацитета на „висшия управленски състав“ на разни фирми – предлагането на съвети трябва да е хоби или забавление за предлагащия ги т.е. да приема всеки епизодичен финансовия резултат от дейността си като екстра към забавлението.
  Колкото до маркетинга – първо трябва да има стока, едно с потенциал и второ,отговаряща на местните условия. Дълга тема …

 4. Ангелина Димитрова

  Прекрасна тема! Просто съм очарована, от написаното слово…..Това е може би най-точната тема, която съм чела от дълго време насам. Всеки чете и пише за кармични животи, деградиралост на обществото. А тук влизам и поглеждам една невероятна тема за размисъл на всеки. Маркетинг на себе си….Това ме усмихна, защото това е специалността, която с удоволствие учих и с удоволствие развивам, въпреки, че не работя за частна компания, или да се стремя целенасочено да съм изградила най-правилният си имидж. Но тази тема, е точното попадение, което ми дава ясно да разбера, че съм на прав път, за всичко с, което съм се стремяла до сега. ЗА да променя себе си, и това, че никой не иска моята компетентност, знания, или думи от заучени фрази и компетентни учители….Обичам да съм себе си, само тогава имаш вътрешното удовлетворение, че си поел животът си в личен избор, без подражание.

 5. Много добре написана статия, за мен беше удоволствие да я прочета. Особено ми хареса концепцията „намерете това, което работи добре за вас“. Казвам го, тъй като напоследък се сблъсквам с „маркетисти“ чиято основна идея е да продадат стандартна услуга, независимо дали ще ти свърши някаква работа или не. Всеки опит обаче да бъдат обвързани с конкретни резултати се отклонява всячески, дори и с цената на загубен клиент. Наскоро ме потърсиха от подобна фирма, и първоначално нещата изгледаха много добре, уговорихме подходи, медия, бюджет, целева аудитория, времеви рамки и точно преди да подпишем договор и да и направя плащане, аз им изпратих сравнително лесна схемичка за стимулиране, която им преложих да следваме. В общи линии, аз щях да купувам стъпково техните услуги, увеличавайки стойността на всеки пакет, при условие че те постигаха обределен брой продажби. В резултат, фирмата се отказа от новия клиент и мотивационната схема …. Смях!

 6. Много точно казано. На всички е ясно, че не може да открием топлата вода, но има начини да променим себе си да използваме всичко, което вече е създадено. Не е нужно да откриваме нещо ново навън, по важно е да преоткрием и развием собствените си скрити заложби.

 7. Много хубава статия – слушайте хората какво ви казват а то не винаги е директно защото в повечето случаи и те не знаят какво точно искат. Допадна ми и коментара на Y. Bibin, че подхода не трябва да е директен а индиректен. Тоест да не се предлага директно нещо на човека – особено ако не сме го изслушали и не знаем от какво има нужда. Перфектния начин е да накараш човек „сам“ да достигне до определени заключения, желания и интереси.

Споделете вашето мнение

Вашият коментар *

No Trackbacks.